Monday, December 3, 2012

Mahram dan Muhrim Berbeza?


Assalamualaikum semua. Bagaimana iman anda hari ni, okay ke..? Harap okay la kan. Baiklah, kali ni saya mahu bercakap sedikit tentang Mahram dan Muhrim. Rasa macam common atau biasa sangat dengar dua perkataan ni disebut-sebut, sama ada dari peringkat sekolah rendah lagi mahupun sehingga sudah dewasa ni. Orang sana cakap muhrim itu, orang sini cakap mahram ini, tak boleh pegang atau sentuh tangan bukan muhrim la. Kita selalu dapati yang kedua-dua perkataan sepertinya mempunyai maksud yang sama kan?


Namun, anda tahu tak yang sebenarnya kedua-dua perkataan ini ada perbezaan nya? Tetapi masyarakat kita selalu tersalah tafsir dan main pakai sebut sahaja apa yang mereka selalu dengar orang lain cakap tanpa usul periksa dahulu. Memang perkara ni nampak simple dan kecil. Namun, maksud antara kedua-duanya amat berbeza. Sebelum ni saya pun salah juga, tetapi kita kena perbetulkan jika salah. Mungkin ramai yang sudah tahu mengenai ini tetapi mungkin juga ramai yang masih tidak tahu mengenai ini. Jadi saya ingin kongsikan ilmu mengenai Mahram dan Muhrim ini.


Dalam bahasa Arab, muhrim bermaksud:

Muhrim bermaksud orang yang sedang melakukan ihram haji atau umrah. Orang ini dilarang melakukan beberapa perkara sepanjang menunaikan kedua-dua ibadat ini sebagaimana yang banyak diperkatakan di dalam kitab-kitab feqah.

Dan mahram dalam bahasa Arab pula bermaksud:

Mahram bermaksud orang yang ada pertalian darah dengan kita atau haram dikahwini seperti adik kita, ibu bapa kita, emak mertua kita dan lain-lain. Maksudnya di sini, mahram ni orang yang jika kita tersentuh kulit sekalipun, tidak akan membatalkan wudhu' kita, tidak berdosa jika bersalaman.

Jadi, dah nampak kan kedua-duanya agak terbalik dan berlainan maksud sebenarnya kan? Semoga apa yang kita tahu hari ni, dapat diperbetulkan dan tidak keliru lagi, Insha Allah.


#Akhir kata:
Saya hanya berkongsi sedikit apa yang saya tahu. Jika ada teguran di mana-mana, sila beritahu ya.


For lose weight, gain weight, improve health, improve skin, and business opportunity,
contact me 0173615150


22 orang telah menulis, anda bagaimana ?:

Anonymous said...

0w..ek..

chot ok..! said...

nice sharing..:) byk lagi yng perlu di pelajari ni..heehe

Singgah dan Berilah sedikit pandangan tentang entry ini kalau sudi..:)

http://chot91.blogspot.com/2012/12/blog-chot-di-di-ambush.html

Shazwani Ramly said...

nice info pul. baru aku fhm. thanks :)

Saif As-Solihin said...

Anonymous: ya. :)

Saif As-Solihin said...

Shazwani Ramly: welcome.. kongsi apa yg tahu..

Saif As-Solihin said...

chot...ok! : owhh.. ya, mmg masih byk lagi ilmu yg perlu dipelajari..

Aisy Shamira said...

terima kasih:) senanye, bnyk prkataan arab yang diubah bunyinye ikut kesedapan dan keselasaan bunyi bhs melayu.justeru, x heranlah. asalkan x disalah tafsir namun kena gak ambik berat mcm saudara :D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ..
terima kasih untuk berkongsi ilmu dik. salam perkenalan daripada saya :)

Eraz Fadli said...

Assalamualaikum..

E'raz pinjam info untuk bacaan pembaca kat sana..

Link : http://www.erazfadli.com/2012/12/perbezaan-muhrim-dan-mahram.html

Saif As-Solihin said...

Aisy Shamira: ya. banyak yg diubah bunyinya setelah dibaca dlm bahasa melayu. namun, bahasa Arab ni yg saya tau la sedikit (tak pandai sgt sebenarnya, tpi rujuk dgn yg arif), yg kalau diubah bunyi bacaan nya, blh ubah maksudnya.. sensitif..

Saif As-Solihin said...

Sheila Salim: Waalaikumussalam.. ye, salam perkenalan juga. :)

Saif As-Solihin said...

E'raz: owhh.. waalaikumussalam... terima kasih.. kongsi ilmu, tak de masalah.. :)

cweet pinky said...

tq sangat , tataw pasal nih ,selalu maen sental je , ngt kan 22 bawak maksud same :)

Saif As-Solihin said...

cweet pinky: dahulu saya pun sama.. tapi sekarang dah tahu kan... jadi, kena perbetulkan..

etuza said...

tinggalkan jejak..follow balik uncle tau!..tqvm .http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

nadia said...

thank you soo much untuk entry yang sangattt berilmu ni. kalau sebelum ni, nadia tak pon tak tau sangat apa beza dua dua ni. sekarang dah tau, terima kasih ye. :))

Saif As-Solihin said...

Etuza: owhhh... ^_^

Saif As-Solihin said...

nadia: alhamdulillah.. :)

Nazmin Nazifa said...

Owww,ingatkan sama ! In pun pening jugak dulu . hehe,thanks ! Alhamdulillah :)

Saif As-Solihin said...

Alhamdulillah, skurangnya dh tau kan. :)

Nur Farhanah said...

owh,baru saya tau. Thanks yaw!

Saif As-Solihin said...

okay.. welcome.. ^_^